Språk/Languages
Norsk Julevsáme English Русский

100-årsjubileet

Man 12. juli 2010 - 15:02:10 - Skrevet av: Stetind

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet ble det gjort en rekke forsøk på å bestige Stetind, både av utenlandske og norske klatrere. 30. juli 1910 lyktes Ferdinand Schjelderup, Alf Bonnevie Bryn og Carl Wilhelm Rubenson, med det ingen andre hadde klart før dem: Å nå toppen av Stetind. Førstebestigningen var en viktig markering av at nordmenn kunne lykkes der andre hadde kommet til kort.
I løpet av de hundre årene som har gått siden den gangen har Stetind etablert seg som et populært klatrefjell. I 2002 vant Stetind avstemmingen om tittelen Norges Nasjonalfjell. Fjellet er blitt en symbol for Tysfjord og et godt rekreasjonssted for både tysfjordinger og andre. Tysfjord kommune ønsker å markere 100-års jubileet for førstebestigningen gjennom en rekke ulike arrangementer, særlig fredag 30. Juli og lørdag 31. Juli. Vi håper dere benytter dere av tilbudene under og nyter 100-årsjubilanten både til lands og til vanns!

Eget nettsted for Stetind

Tysfjord kommune er stolte over å kunne lansere et eget nettsted for Stetind, hele Norges Nasjonalfjell og Tysfjords stolthet.

www.visitstetind.no lanseres fredag 30. juli kl. 10.00

Båttur fra Kjøpsvik til Stefjorden

Brødrene Johansen Skyssbåter kjører sightseeing for dere som har lyst til å oppleve Stetind fra fjorden. Turen tar om lag 1 time.
Ring 75 77 43 29/48177568 for påmelding eller møt opp på kaia.
Avgang fra Kjøpsvik fredag 30. juli kl.12
Pris per person 200 kroner.

Båttur fra Skrovkjosen til Stefjorden

Hugh Breivik i Arctic Encounters kjører ribbåt til Stefjorden. Turen går via Bekkenesholmen, hvor sjansene for å se havørn er gode, og videre forbi Skarbergfloget inn til Stefjorden. Turen tar mellom 1,5 og 2 timer og koster 250 kroner per person (max 12 passasjerer i båten). Ta med varme klær. Livvester lånes ut.

Avgang fredag 30. Juli kl. 10 og kl. 16. Samt lørdag kl. 10 og 16 fra Bukta i Skrovkjosen.

For spørsmål eller påmelding: info@arctic-encounters.com eller 75 77 57 46 (fra 26. juli).

Vandringtur/familietur opp til Svartvatnet

Ofoten Friluftsråd arrangerer vandringen. Man følger stien som slynger seg oppover i Stetind. Målet er Svartvatnet. Det er et irrgrønt brevann som ligger på 725 meters høyde. Bratte fjellsider strekker seg opp av vannet som er en attraksjon i seg selv.  Turen opp hit går hovedsakelig langs sti, men det er et område med urer man må forsere og er derfor relativt fysisk krevende. Det går an å ta med barn som er over 7 år, eller som sitter i bæremeis. Det er påmelding til post@ofotensfriluftsrad.no eller Anne-Margrethe Roll på mobil. 906 59 676

Oppmøte i Storelv kl. 14.00
Utdeling av turbevis og tale fra ordføreren i etterkant av turen. Samling i Storelv kl. 18.30

Guidet topptur

Stetind er Norges flotteste klatretur! En guidet tur til Stetind, med bestigning av Nasjonalfjellet (1392 moh.), er innen rekkevidde for deg hvis du har vanlig god turkondisjon, litt pågangsmot og ikke alt for mye høydeskrekk (normal høydeskrekk går bra).

Jubileumshelga arrangeres det turer både fredag 30. og lørdag 31. Juli sammen med turledere som kjenner fjellene godt, har lang erfaring fra klatring og er godkjente klatreinstruktører i Norsk Fjellsportforum e.l.

Turene er forbeholdt relativt små grupper så vi gjør oppmerksom på at det kan bli fullt i jubileumshelga. Turen tar ca. 12 timer.

For påmelding, kontakt Nordland Turselskap på telefon 906 36 086 eller post@nordlandturselskap.no

Les mer:  www.nordlandturselskap.no

Nordland turselskap arrangerer for øvrig guidete turer til Stetind hele sommeren og ut september.

Diplomutdeling og tale fra Ordføreren i etterkant av turen. Samling i Storelv kl. 18.30

Servering ved Stetind

Johan Daniel Hætta disker opp med kaffe, bidos og joik gjennom sitt konsept Hættas kulinariske og kulturelle opplevelser. Serveringen vil foregå fra lavo satt opp i Storelv i jubileumshelga.

Miniseminar

Ralp Høibakk gjennomførte den aller første vinterbestigningen av Stetind i 1963, sammen med Arne Næss og K F. Baastad. Høibakk kommer på seminaret og forteller om sine erfaringer.

Forfatter Mikael af Ekenstam presenterer boka Stetind and Narvik - Dancing on the Devil´s  Dancefloor. Visning av Lars Thulins fotografier fra boka.
Lørdag 31. juli fra kl. 18.00 Seminaret holdes på klubbhuset i Kjøpsvik. Alle velkommen.

Arr: Tysfjord historielag ved Leif Kristian Klæboe, mobil 991 58 707 eller jensvolleiendom@gmail.com

Familietur

Åse Haraldsen leder an på den oppgraderte turstien som går fra Kaldvik/Storvika like sør for Storjord. Turen går til Tjeldhavn (1,2 km) og for de som ønsker en lengre tur går vi videre til Seljenes og ender så opp i Kaldvik igjen. Den rundt 3,5 kilometer lange rundturen byr blant annet på flott utsikt over til nasjonalfjellet. Rundturen er estimert til 2 timer. Det er lagt opp til grilling i Tjeldhavn. Ta med grillmat og eventuelt badetøy. Oppmøte ved kaia nederst i Kaldvik/Storvika lørdag 31. Juli kl. 11.30 Eventuelle spørsmål rettes til: Åse Haraldsen 991 52 746

Utstilling - Stetindfotografier

Per-Martin Jæger er selvlært innen fotokunst. Han har levd med kameraet i en årrekke og har arbeidet fram et særegent uttrykk. Det han trenger av motiv, inspirasjon, lyssetting, farger, dramatikk; det finnes i naturen. Jæger viser fotografier av Stetind, samt abstrakte naturbilder på Rådhuset i Kjøpsvik. Åpning fredag 30. juli kl. 10.00

Lansering av Stetindlua, Steindvotten og Stetindsokkene

Åse og Hildur Haraldsen har komponert et strikkemønster inspirert av Stetind. De lanserer prototypene på sine produkter Stetindlua, Steindvotten og Stetindsokkene. Strikkemønstrene er tilgjengelig på alle kommunens biblioteker. Ikke mønsterbeskyttet. Lansering på Rådhuset fredag 30. juli kl. 10.00

Utstilling - Stetind i kunsten

Terje Skogekker og Åse Haraldsen er primus motor bak en liten kunstutstilling som holdes på Tysfjord turistsenter på Storjord. Salgsutstillingen har Stetind i kunsten som tematikk. 11 kunstnere tilknyttet Tysfjord viser bilder. Både maleri og fotografi. Utstillingen er tilgjengelig i hotellest åpningstider i tidsrommet 11. juli og ut sommeren.

Dansekveld på Stetind hotell

Fredag 30. Juli arrangerer Stetind Hotell dansekveld fra kl. 21.00 Alle er velkommen!

Stetind design

Lotte Henriksen driver butikk og atelier med samisk husflid og Stetindprodukter. De holder åpent i jubileumshelga. Butikk ved torget i Kjøpsvik.

 

Kontakt de respektive aktørene for påmelding eller spørsmål i forbindelse med arrangementene.

For øvrige spørsmål kontakt: postmottak@tysfjord.kommune.no telefon 757 75 500.
Fra 26. Juli: Unni Skoglund mobil 977 27 104


Tysfjord kommune, Boks 104, 8591 Kjøpsvik
postmottak@tysfjordkommune.no
Telefon: 75 77 55 00, Faks: 75 77 55 55
www.tysfjord.kommune.no